Familiedag 13 mei 2006

Publicaties

Een plantersleven

Na enkele jaren van intensief onderzoek heeft Max van de Sandt zijn boek over de Indische jaren van Constant van de Sandt en Bernardine Moormann voltooid. Als 10-jarige jongen had hij het toch wel bijzondere echtpaar, toen op familiebezoek in Nederland, ontmoet. Bijna 60 jaar later, staande tussen de koffiebomen van hun oude plantage op Oost-Java, besloot hij op zoek te gaan naar hun levensverhaal.

Aan de hand van een vergeeld fotoalbum, afkomstig van hun enige kleinzoon, reconstrueerde hij de Indische jaren van zijn oudoom en oudtante. Herinneringen van familieleden uit Indië en Nederland brachten de oude foto’s tot leven: Constants vertrek uit Nederland, zijn huwelijk met Bernardine Moormann, een succesvolle carrière in de Indische cultures op de koffie- en rubberonderneming Soember Manggis Kidoel. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog leefden Constant en Bernardine in grote welstand. Het zorgeloze leven van het echtpaar als renteniers komt abrupt ten einde en wordt gevolgd door een periode van diepe ellende: hun internering in een Jappenkamp, die Constant met de dood moet bekopen.

Het boek, onder de titel Een plantersleven: De Indische jaren van Constant van de Sandt en Bernardine Moormann (1897-1952) is op 16 oktober 2005 feestelijk gepresenteerd in Het Indisch Huis in Den Haag, in aanwezigheid van vele leden van de families Van de Sandt en Moormann en andere belangstellenden. Bij die gelegenheid heeft de auteur het eerste exemplaar aangeboden aan de kleinzoon van het beschreven echtpaar, Peter Stewart, die met zijn vrouw Anita uit Engeland was overgekomen. Een week later volgde een tweede presentatie bij de boekhandel Van Kemenade & Hollaers in Breda.

Het boek is uitgegeven door de Walburg Pers in Zutphen (ISBN 90.5730.400.7). Het is inmiddels uitverkocht, maar wellicht verkrijgbaar via een antiquariaat of internet.